Dinsdag 26 november 2024
Het klimaat verandert. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer. Dat zorg voor allerlei gevaren en bedreigingen. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komen er broeikasemissies vrij. Deze zorgen onder meer voor die klimaatverandering, maar zijn ook vervuilend en schadelijk voor het milieu. De energietransitie is nodig om klimaatverandering af te remmen. Maar de energietransitie heeft ook direct gevolgen voor u als inwoner van de Haagse Beemden. Tijdens deze bijeenkomst gaan verschillende sprekers in op thema’s die direct voor u van betekenis zijn.
Programma
19.00 – 19.30 uur | Inloop |
19.30 – 19.35 uur | Welkom en korte toelichting op het programma |
19.35 – 19.50 uur | De gevolgen van veranderd energieverbruik |
19.50 – 20.05 uur | De Warmtetransitie en het warmtenet – gastspreker van TNO |
20.05 – 20.20 uur | Ervaring met de Energiecoöperatie – gastspreker BRES |
20.20 – 20.35 uur | Gemeente Breda helpt inwoners – gastspreker gemeente Breda |
20.35 – 20.45 uur | Korte pauze |
20.45 – 21.30 uur | Forumdiscussie met sprekers en publiek o.l.v. Theo Bosters – BEKOM |
21.30 – 22.00 uur | Afsluiting met drankje |
Locatie: Wijkcentrum Heksenwiel, Heksenwiellaan 2 – 4823 HA Breda.
Aanmelden: Graag aanmelden door op deze link te klikken
Deelnemende organisaties
Veranderd energiegebruik – ENEXIS
Met de komst van windmolen, zonnepanelen en warmtepompen is ons energieverbruik veranderd. Dat vraagt soms te veel van het stroomnet in uw buurt. Dat merkt u thuis misschien aan knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. Daarom is het belangrijk dat ons stroom- en gasnet flink op de schop gaat. Hierdoor kunnen ook volgende generaties elke dag energie blijven gebruiken. Als energiegebruiker kunt u daar een rol in spelen. ENEXIS toont u de ontwikkelingen en de mogelijkheden
De Warmtetransitie – TNO
De warmtetransitie is een van de grootste onderdelen van de energietransitie. Een van de duurzame oplossingen waar de overheid voor kiest is een warmtenet. Een warmtenet, ook bekend als stadsverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met een warmtenet kunnen woningen worden verwarmd. Er is dan geen cv-ketel en geen aardgas (meer) nodig. In Breda ligt een van de oudste warmtenetten van Nederland. Zo’n 20.000 woningen (ca. 22% van alle huishoudens) en 100 bedrijven in Breda zijn op het net aangesloten voor verwarming en warm water, waarvan het leeuwendeel direct bij de bouw. Ook voor veel bestaande woningen en bedrijven die nu nog verwarmen met aardgas, is een aansluiting op een warmtenet een goed alternatief. Maar wat houdt dit in voor u als bewoner van de Haagse Beemden? Wat ga je er thuis van merken, of wat zijn de kosten? TNO gaat in op de vele mogelijkheden en onmogelijkheden van stadsverwarming
Gemeente Breda helpt haar inwoners
De komende jaren helpt de gemeente inwoners zich voor te bereiden op de overstap naar een duurzame warmtebron. Iedereen kan zelf al aan de slag met minder energie gebruiken, bijvoorbeeld door te isoleren, goed te ventileren, kieren te dichten en over te stappen op elektrisch koken. Een goed geïsoleerd huis met een laag energieverbruik is later makkelijker aardgasvrij te maken. Bovendien bespaart u nu al op uw energierekening, heeft u meer wooncomfort en stijgt de waarde van uw huis. Samen met woningcorporaties, energiebedrijven, maatschappelijke organisaties, wijkraden en inwoners maakt de gemeente per wijk een Wijk Energie Plan (WEP). Hierin staat hoe we ons kunnen voorbereiden en wat u nu al kunt doen.
De Energie coöperatie – BRES
De Coöperatieve Vereniging BRES is een onafhankelijke actieve speler in Breda. BRES voert met een grote groep vrijwilligers allerlei werkzaamheden uit op het gebied van energie- en warmtetransitie. Het doel: bijdragen aan de ambitie van de gemeente Breda om in 2044 energieneutraal te zijn.
Activiteiten
BRES houdt zich voornamelijk bezig met informeren over energiezuiniger wonen, door het houden van informatieavonden, keukentafelgesprekken en hun bijdrage aan de Greenhopper van de gemeente Breda. Ook kunnen de coaches van BRES een maatwerkadvies geven op je specifieke woning en je begeleiden in het verduurzamen van jouw huis. Daarnaast organiseert en begeleidt BRES gezamenlijke inkoopactie als de zonnepanelenactie Black & White.
Het belang van de leden
De leden van BRES bepalen het beleid van de organisatie en ontvangen prijsvoordeel bij collectieve inkoopacties, actuele informatie over de energie- en warmtetransitie, mogelijkheden tot deelname aan excursies en lezingen etc.
Als vereniging is BRES een (politiek en commercieel) onafhankelijke ledenorganisatie zonder winstoogmerk. BRES behartigt primair de belangen van haar leden, waardoor de organisatie regelmatig kritisch naar gemeente, provincie en landelijke overheid kijkt.